Print this page

Профилактични прегледи

ПРОФИЛАКТИЧНИ ПРЕГЛЕДИ

Всяка жена, поне веднъж годишно, трябва да посещава гинеколог дори и да няма оплаквания. Профилактиката е важна част от грижата за вашето здраве. След 21-годишна възраст, веднъж в годината, трябва да ви се взима цитонамазка. При наличие на изменение е най-добре това да се прави с четчица и шпатула. Този преглед намалява риска от рак на шийката на матката. Процесът е бавен и обикновено се улавя при редовно взимане на цитонамазка.

Веднъж годишно трябва да ви бъде правен гинекологичен преглед, както и ултразвуков преглед с вагинален ехограф. Този преглед дава представа за възпалителни изменения на влагалището, шийката на матката и тръбите, състоянието на лигавицата на матката, матката, яйчниците. Следи се и за туморни образувания в малкия таз. Важно е ултразвуковия преглед, при всички гинекологични заболявания, да се прави трансвагинално. Всичко друго е самовнушение, че се вижда нещо.

Веднъж годишно, след 25-годишна възраст, трябва да преглеждате гърдите си с ултразвук. След 45-годишна възраст, и на всеки две години по веднъж, е препоръчително да правите и мамография. Това са случаите, когато чрез палпация и ултразвуков преглед, съществуват съмнения за изменения, които трябва допълнително да бъдат конкретизирани. Все пак мамографията е рентгеново изследване и само по себе си увеличава риска от рак на гърдата. Само ултразвуковия преглед има 80% точност. Само мамографията има 80% точност. Двата прегледа заедно дават 90% точност. А комбинацията им с ядрено-магнитен резонанс дава 98% точност