Facebook

YOUTUBE

Лапароскопскопия с лазер

ПРОЧЕТЕТЕ ВНИМАТЕЛНО ТОЗИ ТЕКСТ, ПРЕДИ ДА ВЗЕМЕТЕ РЕШЕНИЕ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ЕНДОМЕТРИОЗА. ГАРАНТИРАМ ВИ, ЧЕ НЯМА ДА СИ ЗАГУБИТЕ ВРЕМЕТО НАПРАЗНО.

С ясното съзнание, че този вид операции са слабо популярни и не се практикуват в България, или поне на мен до сега не ми е известен такъв случай, искам да споделя, че само клиника „Селена” разполага с оперативен СО2 лазер за лапароскопски операции. Д-р Топалова, д-р Кръшков и аз инициирахме закупуването на тази скъпа апаратура, защото прозряхме огромните възможности на лазера за запазване на тъканите при работа.

Как действа лазерът и защо толкова ценен при определени операции.

Апаратът създава лъч светлина с голяма сила. Лъчът преминава през клетъчната мембрана и облъчва водните молекули, които поради големия интензитет на лъча се взривяват и изпаряват мигновено, при което клетката експлодира и се разрушава. Няма засягане на съседните клетки. Те се запазват. Разрушаваме само тези тъкани и клетки, които са патологични. Разрушаваме само това, което сме решили да разрушим. Скенерът на апарата действа така, че лъчът да проникне  само четири микрона в дълбочина. По този начин разрушаваме само определен слой.

Какво ползвахме до сега. Моно и биполярни инструменти, при които протичането на ток „опича” тъканта и така я унищожава. Инструментите загряват тъканта точно толкова колкото да се предизвика карбонизация /овъгляване/. Но този процес не може да се ограничи само в определен слой. Ние карбонизираме повърхността на тъканта, но разрушаващото загряване в дълбочина е минимум два сантиметра. Нито милиметър по-малко. Ако коагулираме мускулатурата на матката, не е проблем. Част от мускулните клетки загиват, защото се овъгляват. Слоят под карбонизацията също загива. Там клетките са толкова нагряти, че клетъчната мембрана не издържа и се разрушава. Получава се зона на некроза. Следващият слой също се загрява и се нарушават процесите на обмен в клетките. Част от тези клетки загиват, част от тях успяват да се възстановят. Това е зона на оток на тъканта. И всичко това до два сантиметра дълбочина. Но матката зараства като термичната травма се изгражда и запълва от съединителна тъкан. Органът пак функционира.

Но какво се случва с яйчника? Нормалните размери на яйчника са 5/3 сантиметра. Само във външната кортикална обвивка на яйчника, в тези два сантиметра дълбочина, се намират всичките яйцеклетки, които ви е дала природата за цял живот. Останалата структура на яйчника е строма, в която се намират кръвоносните съдове достигащи до кортекса да хранят яйцеклетките. Топлинната травма унищожава яйцеклетките до два сантиметра в диаметър от прилагането на тока. Но травмата отива в дълбочина също до два сантиметра. Там кръвоносните съдове се засяга и се запушват от топлината. Следствие на това други части на кортекса спират да се хранят и загиват яйцеклетки, които не са подложени пряко на топлинната травма от коагулацията.

Съществуват два,три вида операции на ендометриоми на яйчниците:

1. На отворен корем.  Не го препоръчвам. Винаги става изтичане на "шоколадова" течност от кистата, която течност предизвиква сраствания, колкото и да се промива, защото тъканите са травмирани от работата с ръце на широка площ в корема. За да се премахне дефинитивно ендометриозната киста, то трябва да се отдели капсулата. Само в 5 % от случаите капсулата се отделя без да кърви. Във всичките останали случаи яйчникът кърви. За да се спре кървенето се прилага биполяран ток. В този случай токът протича само между двата бранша на инструмента. Но увреждането е два сантиметра в диаметър от прилагането. В края на операцията винаги получаваме „ пържени или печени яйца” без да има запазени живи яйцеклетки. ОВАРИАЛНИЯТ РЕЗЕРВ СЕ УНИЩОЖАВА БЕЗВЪЗВРАТНО. Ако не се коагулират кървящите яйчници, те се обшиват. За съжаление иглата и конеца минават през стромата на яйчника и при вързването на конеца се затварят не само съдовете, които кървят, но и тези, които хранят останалите яйцеклетки в капсулата на яйчника. Този вариант е малко по-добър от горе описания, но пак се унищожава голяма част от овариалния резерв.

2. Лапароскопски операции, без употребата на лазер. В този случай за премахване на капсулата се използват само инструменти, които травмират на малка площ и водят до по-малко сраствания, но за съжаление капсулата буквално се дере и кървенето е в 99% от случаите. При лапароскопията се прилага биполярен ток. Резултатите са сходни с всичко описано по-горе. При добър шанс, благодарение на увеличението на телескопа, камерата и монитора, и заради постоянното промиване, може по-точно да се хванат съдовете, които кървят, но за съжаление те са много и пак има травма, но не тотална. След един месец разбирате, че овариалният ви резерв е силно намален: по един, два до три антрални фоликула на яйчник.

ДО ТУК БЕШЕ УВОДЪТ. Прочетете внимателно следващите редове, защото това касае пряко фертилитета и здравето ви. ДИАГНОЗАТА ЕНДОМЕТРИОМ СЕ ПОСТАВЯ В 95% ОТ СЛУЧАИТЕ С УЛТРАЗВУК! Говоря за качествен ултразвуков апарат. Другият метод е ядреномагнитен резонанс. Най-доброто при провеждането на лечението според проф. Доне, проф. Ватие и още една плеада от светила е да приемате антагонист във висока доза за 3 месеца, което ще предизвика изкуствен климактериум за посочения срок. Спирането на функцията на яйчника води до свиване на огнищата на ендометриоза. Лапароскопски се отваря ендометрома и се аспирира. Кистата се промива няколко пъти. След това се отваря на широка основа и с ЛАЗЕР СЕ ВАПОРИЗИРАТ ЕНДОМЕТРИОЗНИТЕ ОГНИЩА, С ОПРЕДЕЛЕНА СИЛА НА ЛЪЧА И  С ОПРЕДЕЛЕНА ДЪЛБОЧИНА. Всичко това се задава от тъчскрйна на апарата. В Белгия и Швейцария се ползват стерилни фолия с които се покрива тъчскрйна. Ние си сменяме ръкавиците след настройка по време на операция. СЛЕД ТАКАВА ОПЕРАЦИЯ ОВАРИАЛНИЯТ ВИ РЕЗЕРВ Е ЗАПАЗЕН МАКСИМАЛНО! ТОЗИ МЕТОД, КЪМ НАСТОЯЩИЯ МОМЕНТ, ПРЕДСТАВЛЯВА НАЙ-ДОБРОТО РЕШЕНИЕ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ЕНДОМЕТРИОЗА.

Предоставям на вас избора, който ще направите. Целта на този сайт е да бъда в максимална полза на всички пациентки с информация за най-новите достижения на европейската и световна медицинска практика. И да покажа, че в България има клиника, в която поддържаме същите високи стандарти.

Калкулатор на бременност

Изберете първия ден от последния цикъл:

| |

Въведете обичайната продължителност на цикъла в дни :

(28 days is the typical length of a cycle but it can vary between 25 - 35 days)


Очаквана дата на раждане :

КОНТАКТИ

  • Д-р Здравко Минев
  • Tel: 0888 450 269
  • Email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Scroll to top