Facebook

YOUTUBE

Раждане с цезарово сечение

Кога е започнало раждането

1. При регулирани контракции на 5 минути: 5 минути –болка, 5 минути-болка. Всяка болка трябва да трае 20-30 секунди и коремчето е твърдо като камък. Чак сега болката започва да ви притеснява. Ако сте на повече от  един час път от мястото, където предвиждате да раждате, тръгнете когато контракциите ви са на 10 минути.

2. Ако изтече вода. Много рядко, ама наистина рядко околоплодният мехур се спуква високо и изтича по малко околоплодна течност. В повечето случаи изтичането на течност е силно, свързано с обилно подмокряне и трудно може да бъде сгрешено. При подобен развой на събитията, трябва веднага да тръгнете за болницата.

3. Ако получите обилно кървене. Обилно означава да падат с шепи кръв и кръвотечението да е постоянно и да не спира. Това е спешно състояние и налага спешни грижи. Нямате време да пътувате и трябва по най-бързия начин да се придвижите до най-близкото родилно отделение.Ако кървенето е като мензис, кафеникаво или цапащо от време на време, не представлява проблем.

 Ще се опитам да отговоря на най-честите терзания и колебания на родилките, относно начина на раждане: нормално или с цезарово сечение

 Поглед от страна на родилката.

Дългогодишната ми практика, особено в последните години показва подчертан интерес и желание, жените да раждат с цезарово сечение. Винаги подчертавам, че най-добрият начин на раждане е нормалното раждане, ако няма изрични медицински показания за секцио. Цезаровото сечение е операция.. Усложненията при една такава операция са четиридесет пъти по-чести, отколкото при други гинекологични операции. Възстановяването е много по-бавно, отколкото при нормално раждане. Днес, когато се използват съвременни методи на обезболяване и максимално безвредни упойки, периодът на възстановяване е много по-кратък, но това донякъде е измамно чувство. Усещането, че сте се възстановили по-бързо отколкото при нормално раждане не е реално. Това, че не чувствате силна болка, не означава, че можете да се върнете към нормалния ритъм на живот в следващите няколко месеца. Вие сте претърпели оперативна интервенция, която налага своите ограничения и ще го разберете едва след секциото. Ще се окаже, че това, което сте чули от приятелки не е съвсем вярно. Те може би са забравили тези първи месеци и затова ви убеждават пламенно колко е добре да раждате по този начин.

Винаги насърчавам и окуражавам моите пациентки да предпочетат нормалното раждане. Те знаят, че имат моята подкрепа и че съм на разположение 24 часа, 365 дни, а понякога и 366 дни в годината. При нормално раждане, възстановителният период е 5-7 дни. Двигателните функции на организма в първите месеци след раждането са много важен фактор. Организмът ви още не се е приспособил към живота с бебе и вие сте в непрекъснато движение: кърмене, смяна на памперси, кърмене.....Опитайте се да си го представите след операция. И сами преценете в коя от двете ситуации ще се чувствата по-добре.

Моят дългогодишен опит показва, че най-доброто за родилката е именно нормалното раждане.

Поглед от страна на плода.

Аз държа моите пациентки, в последния месец от бременността, да бъдат преглеждани на всеки седем дни. По този начин се избягват всички възможни усложнения, които евентуално биха възникнали. И точно в този последен месец, благодарение на тези прегледи, преценявам  кой е най-добрият вариант на раждане. Тук за съжаление настъпва противоречието с природата. За плода, по-добрия начин на раждане е с цезарово сечение. Това е мое лично мнение и никого не ангажирам с него, защото съзнавам, че това мое твърдение може да предизвика полемика.

Когато имате доверие на лекаря, който ви следи бременността, нещата са много по-прости и се случват много по-лесно. Информираността от Интернет, когато се чете с разбиране, дори може да е полезна. Но в повечето случаи води до объркване, затова преценете правилно на кого да се доверите, когато сте бременна. Не се притеснявайте да задавате въпроси на вашия лекар. Вие затова сте го избрали, за да ви отговаря.

Поглед от страна на лекаря

Без да си кривя душата, ще бъда максимално откровен. За гинеколозите най-добрият вариант е цезаровото сечение. Всичко е планирано, приключваш за 30-40 минути, обикновено в светлата част на деня, и си свободен. Ако знаеш как да го направиш, така че да не настъпят усложнения след това, спиш спокойно. Едно нормално раждане протича в рамките на 5-6-12 часа, обикновено през нощта. Едно нормално раждане подлага на изпитание нервната система на лекаря за много по-дълго време, стресът и натоварването са неизмеримо по-големи, отколкото при цезарово сечение. Усилията, които си положил също. При цезарово сечение, ще спечелиш повече пари, за по-кратко време. Мисля, че вече сами можете да прецените защо препоръчвам нормалното раждане.

Аз винаги се ръководя, на първо място, от грижата за пациентката и това, което е по-добро за нея, а не за мен

Ако ми позволите едно лирично отклонение. Д-р Арет Камар от Истанбул, мой добър приятел и колега, започва работа в 7.30 часа. В рамките на един работен ден направи 3 цезарови сечения, 17 ембриотрансфера, една хистероскопия и прегледа 80 жени. Звучи невероятно, но го видях с очите си. Него мога да го оправдая, че няма време за нормално раждане. За другите лекари, липсата на време е по-скоро оправдание.

Ще се спра и на темата, за упойките

При нормално раждане, препоръчвам епидуралната анестезия, но това при условие, че лекар и анестезиолог работят в екип и анестезиологът има достатъчно опит и правилна преценка. В клиника „Селена” работят най-добрите анестезиолози и спокойно можете да им се доверите, когато се колебаете дали да предпочетете упойка или не.

При цезарово сечение, твърдо ЗА спинална+епидуралн анастезия. Не вярвайте, че пълната упойка е по-добрия вариант. Да, може да е вярно, но за анестезиолога, не за вас. Възстановяването при спиналната анестезия е много по-бързо, вредните въздействя, сведени до мининимум. Ще бъдете раздвижена още в деня на операцията.

Надявам се, че имахте търпението да прочетете всичко това. Надявам се, че поне малко съм ви помогнал да осъзнаете какво е най-доброто решение за вас в един от най-важните дни от вашия живот.

 

Калкулатор на бременност

Изберете първия ден от последния цикъл:

| |

Въведете обичайната продължителност на цикъла в дни :

(28 days is the typical length of a cycle but it can vary between 25 - 35 days)


Очаквана дата на раждане :

КОНТАКТИ

  • Д-р Здравко Минев
  • Tel: 0888 450 269
  • Email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Scroll to top