Facebook

YOUTUBE

Проследяване на бременност в т.ч. Женска консултация

ПРОСЛЕДЯВАНЕ НА БРЕМЕННОСТТА

След като се диагностицира бременността трябва да се проследи.

До 12 г.с. е най-рисковият период за цялата бременност. В този период е добре да се гледа бременността на ултразвук на през 14 дни. Отчита се дали плодният сак е с правилна форма и дали ембрионът има сърдечна дейност. Изоставането в този срок на бременността много често завършва със спонтанен аборт. В цяла западна Европа се тръгва на женска консултация от 12-14 г.с. В България този срок е от 12 г.с., но нека не ви заблуждавам, защото не съм много сигурен дали и точно така.

В 14 г.с се обхваща бременността и се пускат всички необходими изследвания. Към това което НЗОК изисква смятам, че е редно да се добави и изследване за Хепатит С. До 36 г.с. всеки месец, по веднъж, назначавам на моите пациентки ПКК, кръвна захар и урина. Още при първите признаци за анемия е добре да се започне профилактика с железен препарат. Смятам, че е редно и веднъж месечно бременността да се проследява с ултразвук. Меренето на обиколка, височина на фундус и кръвно налягане се подразбират от самосебе си. Зная, че много колеги биха ми опонирали за тези измервания, но съм сигурен, че и те са се нагледали на достатъчно пропуски. Много неща се дублират, но така се намалява риска от пропуски. Моят бивш шеф д-р Дренски, който за огромно мое съжаление не е вече между живите, казваше: "Преглеждай ги по няколко пъти. Винаги можеш да пропуснеш нещо. Няма да съжаляваш". Така и правя. Всеки път когато преглеждам с ултразвук, правя фетална морфология на етапа на който се намира ембрионът или плодът.

По време на бременността се правят два гинекологични прегледа. Първият е през 18-20 г.с. При него се отчита състоянието на шийката и има ли риск от спонтанен аборт. Цервикалната инсуфициенция изключително рядко води до спонтанен аборт преди този срок, но когато е диагностицирана могат да се вземат мерки и да се запази бременността. Вторият преглед през 28 г.с. При него също се отчита състоянието на шийката и има ли риск от преждевременно раждане. Диагностицираните навреме измененията дават възможността да се вземат мерки и да се износи бременността до край.

В периода 36-40 г.с., препоръчвам женска консултация всяка седмица. Всеки път се следят тоновете. Смятам, че е редно всеки път да бъдат правени и гинекологични прегледи. Отчита се чистотата на влагалището, пространствените възможности на малкия таз, състоянието на шийката и разположението на главата. Тези параметри дават много ценни признаци, по които се преценява дали раждането може да завърши нормално и трябва ли да се очакват проблеми в хода на раждането, особено когато главата вече е в малкия таз. В този срок към изследванията, които изисква НЗОК смятам, че трябва да се изследват протромбиново време и фибриноген.

През последния месец е препоръчително, през две седмици да се следи бременността на ултразвук. Не толкова за определяне на термина, колкото за оценка на зрялостта на плацентата, състоянието на околоплодната течност, колко пъти е завита пъпната връв около врата, ако е завита, кръвотока в пътната връв и някои артерии на плода. Това е изключително важно, за да се прецени дали плодът се чувства добре. Останат ли 10 дни до термин, на всеки трети ден се прави нон стрес тест. По него също се преценява дали плодът се чувства добре.

Абсолютно задължително давам на всичките бременни последния месец да слагат вагинални таблетки съдържащи антибиотик, метронидазол и противогъбична съставка, независимо от направената посявка показваща, че влагалището е чисто.

Моята лична препоръка към всички които им предстои да раждат, е да искат да раждат преди настъпването на последните 5-7 дни от бременността. Много добре знам какви са принципите на поведение при достигане на термина и преносването, но още по-добре знам, че инцидентите в този срок са най-много, най-болезнени и се помнят най-дълго.

Кога е започнало раждането и кога трябва да отидете в болницата, подробно съм описал в тема РАЖДАНЕ.

Най-важното, което трябва да носите със себе си когато тръгвате за болницата: последните изследвания, които сте правили, посявката на влагалищния секрет от последния месец, КРЪВНА ГРУПА, лична карта, лични тоалетни принадлежности и чехли. От тук нататък започват изискванията на всеки родилен дом. Колкото повече изисквания, толкова по-лошо място за раждане.

Калкулатор на бременност

Изберете първия ден от последния цикъл:

| |

Въведете обичайната продължителност на цикъла в дни :

(28 days is the typical length of a cycle but it can vary between 25 - 35 days)


Очаквана дата на раждане :

КОНТАКТИ

  • Д-р Здравко Минев
  • Tel: 0888 450 269
  • Email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Scroll to top