Facebook

YOUTUBE

IVF – ин витро оплождане

 IN VITRO / ICSI / ОПЛОЖДАНЕ

Тук ще изложа моите виждания, базирани на това, което съм прочел, чул и обсъдил на конгреси и конференции в страната и чужбина. Голяма част от написаното е следствие и на личен опит, основан да дългогодишна практика, при срещата ми с много пациентки, всяка от които е индивидуален казус. Има и много неща, които ще премълча, защото това е публичен сайт, а успехите на клиника „Селена” е хубаво да бъдат популяризирани, но не и методите, с които постигаме този успех. Те са плод на личен труд и усилия на целия екип и не могат да бъдат предоставяни за безвъзмездно ползване.


При една IVF процедура се спазва определена последователност на действията. Един месец, а при поликистоза, два месеца преди процедурата, се започва прием на определени препарати, които да благоприятстват отделянето на по-качествени и повече яйцеклетки. Правят се някои изследвания, които подпомагат успеваемостта и гарантират здравето на жената, и изхода на бременността, когато тя вече е факт. При поликистозата целта на приеманите медикаменти е да се намали рискът от хиперстимулация. На втория или третия ден се прави ултразвуков преглед и се изследват базисните нива на определени хормони, тясно свързани с успеваемостта на стимулацията. От третия ден се започва същинската стимулация с FSH.

В клиника „Селена” се използват всички видове рекомбинантни и уринарни препарати, най-често в комбинация. Правят се ултразвукови прегледи и се изследват нивата на някои хормони, за да се прецизира правилното зреене на яйцеклетките. Работя с къс протокол защото съм убеден, че е по-добър. Подборът на препаратите и дозите за стимулация се определя от броя на антралнтите фоликули на втория или третия ден. При определени ултразвукови и хормонални критерии за зрялост на на яйцеклетките, се таймира овулацията. Яйцеклетките се изваждат под ултразвуков контрол, при венозна анестезия. Гордея се много когато изваждам максимален брой яйцеклетки от пунктирани фоликули. Това е третият критерий за висока успеваемост. Принципът на Мечо Пух и тук е валиден-колкото повече, толкова повече. Много трябва де се внимава, особено когато има предпоставки за хиперстимулация. Благодарение на това до сега нямаме сериозни усложнения от хиперстимулация.

След изваждането на яйцеклетките на ход са ембриолозите. Техните действия за мен са най-важни за успешната бременност. В клиниката спазваме конкретни правила за определяне деня на трансфера на ембрионите. Колаборацията с ембриолозите и екипността е от изключителна важност за успеваемостта. До 35 години и първи опит трансферираме максимум два ембриона. До сега в болница „Селена” не съм трансферирал четири ембриона.

Ембриотрансферът е поредния изключително важен фактор за успеваемостта. Прави се абсолютна бавно и спокойно. Никакво бързане, колкото и натоварен да е работният ми график, и колкото и пациентки да ме чакат пред кабинета. Благодаря им за проявеното търпение и разбиране. Наличието на качествена ултразвукова техника се подразбира от само себе си, както и опитна акушерка която да ръководи ултразвуково катетъра.

В клиника „Селена” не се прави никакъв компромис по отношение на консумативи и техника. Ръководим се от европейските и световни. Всичко се прави в полза на пациентките и резултатите потвърждават правилността на това наше решение. Резултатите го доказват. След трансфера предпочитам да лежите 2-4 часа. Назначава се терапия за лутеална подкрепа. Препоръчвам тест за бременност, на 12 ден, след ембриотрансфера.

T.W.SALDER

LANGMAN'S, Medical Embryology, Twelfth Edition


Калкулатор на бременност

Изберете първия ден от последния цикъл:

| |

Въведете обичайната продължителност на цикъла в дни :

(28 days is the typical length of a cycle but it can vary between 25 - 35 days)


Очаквана дата на раждане :

КОНТАКТИ

  • Д-р Здравко Минев
  • Tel: 0888 450 269
  • Email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Scroll to top