Facebook

YOUTUBE

Хистеросалпингография

ХИСТЕРОСАЛПИНГОГРАФИЯ  

Това е метод, с който се проверява проходимостта на тръбите преди инсеминация или ин витро. Може да се започне и направо с него в определени случаи на стерилитет, но това е личен избор на пациентката, след като е запозната с принципите на поведение при стерилитет.

Моята лична препоръка към всички, които ще правят това изследване, е да го направят с упойка. Добре е рентгеновият апарат да е цифров, за да бъде експозицията по-малка и да могат да се направят няколко снимки /минимум три/, при изпълването на тръбите. При пропускливост на маточните тръби, поне 4-5 минути след края на манипулацията е добре да не се демонтира шулцето, за да се види дали тръбите задържат контраста по-дълго.

Не се доверявайте, че манипулацията не боли. Наистина това се случва при много малко жени, не повече от 15%, но ако ви заболи изследването, вече е компрометирано и не може да се вярва на резултата. Това често пъти води до хипердиагностика и ненужни лапароскопии. Аз лично съм правил няколко такива заради некоректно направени HSG. При изпитване на болка, ще е късно да ви бъде поставена упойка и изследването ще трябва да се повтори чак след няколко часа.Предварителният прием на спазмолитици и болкоуспокояващи медикаменти, не върши ефикасно работа. Не можете да приемете такива дози, които да премахнат болката напълно. Истината е, че никой няма да посмее да ви направи такава доза, защото има риск от подтискане на дишането.

Преди хистеросалпингографията, трябва да сте прегледана гинекологично и ако имате и най-малкото съмнение за настояща инфекция, или имате течение, което не ви се струва нормално, е необходимо да се проведе лечение.Едва тогава се пристъпва към манипулацията. В противен случай може да има сериозни последици.

ИЗРИЧНО ДЪРЖА МОИТЕ ПАЦИЕНТКИ ДА ПРАВЯТ ХИСТЕРОСАЛПИНГОГРАФИЯ С УПОЙКА!

Калкулатор на бременност

Изберете първия ден от последния цикъл:

| |

Въведете обичайната продължителност на цикъла в дни :

(28 days is the typical length of a cycle but it can vary between 25 - 35 days)


Очаквана дата на раждане :

КОНТАКТИ

  • Д-р Здравко Минев
  • Tel: 0888 450 269
  • Email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Scroll to top